gutenberg-editor voor-wordpress uitschakelen

WordPress 5.0 zet met Gutenberg de eerste stappen richting een pagebuilder. Veel van mijn klanten vinden het onnodig ingewikkeld en willen er van af. Is dat verstandig ? Moet je Gutenberg uitschakelen of leren gebruiken?

Heel veel vragen kwamen over de “plotselinge” verandering in WordPress Editor. Met de automatische update van WordPress naar 5.0 (en nu hoger) werden velen verrast door de veranderingen. Niet de oude vertrouwde editor maar blokjes. Steevast komt dan de vraag of “hoe schakel ik dat uit?” of “moet ik dit maar leren?”

De eerste is eenvoudig. Je kunt de nieuwe editor uitzetten en terugkeren naar de oude vertrouwde editor. Simpel een plugin zoeken, uploaden, activeren en je bent terug met die lekker eenvoudige editor.
Gebruik hiervoor de plugin “Disable Gutenberg” van Jeff Star. Je vindt de plugin hier.

De tweede vraag: “of moet ik dat leren” vind ik moeilijk.

Ja, Gutenberg blijft. Dus wen er maar aan. Ook gaat Gutenberg veel gemak geven als je straks echt blokken met speciale functies of effecten een pagina kunt opbouwen.

Nee, want het is nog lang niet zo goed als andere pagebuilders. Divi, bijvoorbeeld, van Elegantthemes is lichtjaren verder dan Gutenberg. Er is niks wat ik niet kan met Divi dat Gutenberg wel kan en dat zie ik voorlopig ook niet dat Gutenberg Divi inhaalt.

Conclusie: Wil je ECHT een pagebuilder? Dan zijn er veel betere systemen.
Maar als je juist de eenvoud van WordPress zo fijn vond of als je Divi of andere pagebuilders gebruikt. Disable dan maar. Voel je vrij want de plugin “Disable Gutenberg” is al meer dan 100.000 PLUS gedownload. Je bent niet de enige.