WEBWERKPLAATS

Wordpress en Divi specialist

wordpress-org-plugins-zoeken en selecteren

Plugins zijn eigenlijk extra programmaatjes die iets toevoegen aan de standaard functionaliteit van WordPress.
Denk hierbij aan fotoalbums, speciale contactformulieren, tot aan complete applicaties voor het MKB zoals WP Car Manager die ik hier eerder al beschreef. Deze is dan voor occasion dealers, maar er zijn ook hele mooie voor restaurants, hotels, B&B’s, evenementen…. Niet altijd helemaal pasklaar of vertaald maar je komt altijd een heel eind.

Hoe installeren?
In het Admin scherm van WordPress kun je met de menu keuze Plugins > Nieuwe plugin heel eenvoudig zelf plugins zoeken, installeren en activeren. Het breidt de mogelijkheden van WordPress heel erg uit. Er zijn heel veel gratis en betaalde plugins te vinden. Nu (midden 2017) zijn dit er al meer dan 50 duizend ! Gratis ! Dan zijn er zeker nog 5 duizend betaalde plugins, varierend van 2 tot zo’n 80 dollar. De mooiste vind je op CodeCanyon, een onderdeel van Envato Market.

Waarom kopen als het gratis kan ?
We blijven nederlanders…. Gratis is mooier! Maar net als met alles, komt kwaliteit met een prijs. De betaalde plugins hebben support, regelmatige updates,meestal goed vertaald of goed vertaalbaar.
De gratis plugins zijn over het algemeen ook goed als je maar even checkt en niet klakkeloos uploaden in WordPress en Activeren. Kijk eerst eens naar een aantal vermeldingen die op de pagina van de plugin staan. (zie het kopje “Check de kwaliteit”)
Helaas lokt gratis nog wel eens aan: hoe meer hoe beter. Dat is niet zo. Per defintie gaat de snelheid van een WordPress website achteruit naarmate je meer plugins hebt ingeschakeld. Aangezien de snelheid van de website ook een criterium is waarop Google de website keurt, (lees: vindbaarheid verbetert) moet je dit dus vermijden.

Check de kwaliteit
Alle gratis plugins staan bij WordPress. Ga naar deze site en klik een willekeurige plugin aan. Je komt nu op de pagina met uitleg, download knop en details van deze plugin. De rechter kantlijn vertelt al heel veel. De eerste duidelijke waarschuwing:

De kans dat deze niet meer werkt met de huidige versie van WordPress, het huidige theme (zeker als het responsive is) is heel groot. Advies: niet aan beginnen.

evalutatie-van-een-plugin

Dan de rechter kantlijn:
Boven aan beginnend, laatst bijgewerkt: 3 weken geleden. Prima, de auteur is nog actief bezig met deze plugin.
Actieve installaties: in dit geval meer dan 3 miljoen! Geruststellend want bij 3 miljoen gebruikers is het erg onwaarschijnlijk dat ook maar de kleinste fout onontdekt blijft.
Requires WordPress: Er staat hier 4.7 maar vaak kan het nog wel verder terug. Belangrijker is Getest t/m 4.8. Dit is NU dehuidige versie. Dat is dus ook getest.

Waarderingen: 4,5 van de 5 sterren. Veel beter kan het niet. Ik neem aan dat dit voor zich spreekt.

Ondersteuning
Opgeloste problemen in de laatste 2 maanden. Zegt wel iets maar mij niet veel. De ondersteuning werkt maar ik vind de kwaliteit van antwoorden en de reactiesnelheid interessanter. Als je een vraag stelt wil je snel antwoord. En zelfs als het antwoord snel komt dan liever niet dooddoeners zoals  “probeer eens een ander theme”. Dat wil je niet horen als je net een fraai theme voor jouw voorkeuren hebt uitgekozen of misschien al zelfs een hele werkende website hebt.

Support Forum
Neus hier eens rond. Zoek in het forum eens naar de naam van het theme dat je gebruikt. Of naam of namen van andere plugins. Geen bericht is hier goed bericht. Als er geen meldingen zijn dan is het zeer waarschijnlijk dat deze plugin niet “botst” met jouw theme of ander geinstalleerde plugins.

Wil je het precies weten?
Is de site kwetsbaar voor hackers? Hangen er veel bijvoorbeeld commerciele belangen aan. Dan zou je nog voorzichtiger te werk moeten gaan. WPScan Vulnerability Database houdt alle fouten die hacking mogelijk maken in de gaten. Op dit moment zijn er meer dan 8000 gemelde kwetsbare plugins. Rechts boven in zit een zoek vak. Typ hier (een deel van) de naam van de plugin in en kijk of er bekende kwetsbaarheden in zitten. Ik zeg met opzet “bekende” want uiteraard zal niet altijd alles ontdekt zijn. De database wordt opgebouwd met behulp van gebruikers die iets ontdekken. Dat er niks gemeld is wil niet per definitie zeggen dat er niks fout is. Maar ook hier geldt weer. Niks gemeld? Weer wat zekerder.

Het gaat toch fout!
Mocht je dit allemaal doorlopen hebben en toch crasht de site, of er worden delen onzichtbaar of anders dan is er altijd een uitweg. Als je nog bij het admin gedeelte kunt komen, klik dan op Plugins > Geinstalleerde plugins. Ga naar de verdachte plugin en kies voor “Deactiveren”. Werkt daarna de site weer naar behoren? Dan heb je de schuldige.
Geen admin meer mogelijk? Ga dan met FTP naar jouw site en gan naar wp-content/plugins. Verwijder de hele map van de verdachte plugin. ALS het aan de plugin lag zul je zeker de site (klik op CRTL + F5) weer terug hebben.

Praktijk
Ik merk in de praktijk dat als de website eenmaal werkt, hij werkt. Er wordt weinig tot helemaal niet naar de technische kant van de website gekeken. De gemiddelde ondernemer focust zich weer op zijn core business en terecht. Toch is het van belang af en toe een backup van de site te maken EN de plugins te updaten. Plugins worden behalve voor uitbreiding van de functionaliteit ook vaak verbeterd op het gebied van veiligheid. Sommige hosters geven zelfs geen (of alleen betaalde) support als ze vinden dat de oorzaak van een gehackte site een verouderde plugin is. En dat terwijl het updaten van een plugin slechts 1 muisklik is. Doen!

Dan de rechter kantlijn:

Mocht u zich herkennen in “de praktijk” dan kunt u voor iedere WordPress website, waar dan ook gehost een abonnement nemen op de Telos Managed WordPress diensten bij ons. Wij houden dan uw updates en/of backups bij.