WEBWERKPLAATS

Wordpress en Divi specialist

cultureobject-adlib in wordpress voor musea museum

Adlib in WordPress

Adlib is wereldwijd de standaard voor het registreren van objecten in collecties van musea. In Adlib wordt bijvoorbeeld een schilderij beschreven. De Titel, de Techniek (olie op doek), de beschrijving, tijdperk/jaartal, de maker en enkele anderen. Adlib heeft een interface, de Adlib Internet Server, die het mogelijk maakt om de collectie via internet te bekijken.

Natuurlijk is dat een goede manier maar het vergt technisch (en mogelijk financieel) nogal wat inspanningen. De Adlib Internet Server is zeker de moeite waard om eens naar te kijken. Tenslotte zijn veranderingen in Adlib direct doorgevoerd naar het internet. 1 op 1.  Altijd betere als 2 systemen naast elkaar.
Maar er zijn ook een aantal redenen om dat anders te doen. Als u al een website heeft wilt u missschien de inhoud op uw bestaande website zichtbaar maken. U wilt niet een totaal anders uitziende website in uw website.
Om uw website geschikt te maken zal er zeer waarschijnlijk een (betaalde) webmaster aan te pas komen om dit IN uw site te programmeren. Kosten !
U wilt zelf de regie hebben over wat en hoe het zichtbaar wordt. Handelbaar voor iemand die met WordPress kan omgaan maar geen programmeur is.
U zou (via WordPress) het invullen/verbeteren van uw beschrijvingen en andere details van een object kunnen delegeren aan meerdere mensen die vanuit huis dit kunnen doen.

De oplossing zou dan zijn om dan zelf, eenvoudig een export van delen of de gehele collectie te importeren in Wordpess.

Import Adlib export files naar WordPress

Adlib kan exporteren naar CSV (Comma Seperated Values). Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte formaat om im- en export te realiseren. CSV kan weer geimporteerd worden naar de database van WordPress. Dan heb je de collectie IN WordPress en ben je wat betreft de vormgeving en bewerkingen weer op bekend terrein.

Wat is CSV precies ?

Om de uitleg hoe er geimporteerd wordt straks wat beter te kunnen doorgronden even een korte uitleg over CSV.
In een CSV bestand staan alle velden achter elkaar op een rij, gescheiden door een komma (,) Dit kan ook een ander scheidingsteken zijn, maar meestal een komma. Als je een CSV bestand opent met bijvoorbeeld Notepad (Kladblok) dan krijg je iets soortgelijks te zien als hieronder:

“acquisition.date”,”acquisition.method”,”acquisition.price.currency”,”acquisition.price.value”,”acquisition.source”,”alternative_number”,”alternative_number.type”,”condition”,”condition.date”,”condition.notes”,”content.description”,”creator”,”creator.date_of_birth”,”creator.date_of_death”,”current_owner”,”description”,”dimension.type”,”dimension.unit”,”dimension.value”,”distinguishing_features”,”documentation.author”,”documentation.page_reference”,”documentation.shelfmark”,”documentation.title”,”documentation.title.lead_word”,”edit.date”,”edit.name”,”edit.notes”,”edit.source”,”edit.time”,”field_coll.date.end”,”field_coll.date.start”,”field_coll.method”,”field_coll.name”,”field_coll.notes”,”field_coll.place”,”input.date”,”input.name”,”input.notes”,”input.source”,”input.time”,”inscription.notes”,”institution.code”,”institution.name”,”insurance.date”,”insurance.value”,”insurance.value.currency”,”location”,”location.date.start”,”location.notes”,”material”,”notes”,”number_of_parts”,”object_category”,”object_history_note”,”object_name”,”object_number”,”physical_description”,”production.date.end”,”production.date.start”,”production.notes”,”production.period”,”production.place”,”record_number”,”reproduction.date”,”reproduction.format”,”reproduction.notes”,”reproduction.reference”,”reproduction.type”,”technique”,”title”
“”,””,””,””,””,””,””,””,””,””,””,”Coca cola compagnie”,””,””,”Voorbeeld Museum”,””,””,””,””,””,””,””,””,””,””,”2014-05-13″,”Gebruiker”,””,”collect>intern”,”15:49:03″,””,””,””,””,””,””,”2012-01-03″,”museum”,””,”collect>intern”,”21:07:23″,”Coca cola”,””,””,””,””,””,”Vitrine 2″,””,””,”Glas”,””,””,”Levensmiddelen”,””,””,”00000074″,””,””,””,””,””,””,”165″,””,””,””,”../images/00000074.jpg”,””,””,”Coca Cola fles glas”
“”,”Schenking”,“”,””,””,””,””,””,””,””,””,”Nestle,s milk products Ltd London”,””,””,”Voorbeeld Museum”,””,””,””,””,””,””,””,””,””,””,”2014-05-13″,”Gebruiker”,””,”collect>intern”,”16:00:00″,””,””,””,””,””,””,”2012-01-03″,”museum”,””,”collect>intern”,”21:14:41″,”Nestle.s Full Cream condensed milk”,””,””,””,””,””,”Vitrine 2″,””,””,”Blik”,””,””,”Levensmiddelen”,””,””,”00000075″,””,””,””,””,””,””,”166″,””,””,””,”../images/00000075.jpg”,””,””,”blik Nestle s condensed milk”
“”,””,””,””,””,””,””,”label”,””,””,””,”Rolls Royce Merlin”,””,””,””,”Eric Chambers en Cornelison spitfire berging”,””,””,””,””,””,””,””,””,””,”2014-05-13″,”Gebruiker”,””,”collect>intern”,”15:59:19″,””,””,””,””,””,””,”2012-10-09″,”museum”,””,”collect>intern”,”20:37:24″,””,””,””,””,””,””,”Zaal A”,””,””,”metaal”,””,””,”Vliegtuig Motoren”,””,””,”00000102″,””,””,””,””,””,””,”172″,””,””,””,”../images/00000102.JPG”,””,”motor”,”Spitfire Motor”

De grijze teksten zijn alle veldnamen afkomstig uit Adlib. De groene delen zijn de inhoud van deze velden. In dit geval dus 3 objecten: Coca Cola flesje, Nestle gecondenseerde melk blik en een Rolls Royce Merlin motor.

WP All Import

Er zijn diverse import plugins voor WordPress maar er springt er 1 boven uit: WP All Import. Deze is gratis. U vindt meer informatie over deze plugin en kunt hem downloaden op deze site.
Deze plugin is zeer flexibel en werkt uitstekend. Er is veel informatie over op internet en wordt goed onderhouden. Het grote voordeel is ook meteen voor sommigen misschien een nadeel. WP All Import kun je vrijwel alles aanbieden. Na import krijg je te zien wat er geïmporteerd is en je kunt daarna klikken en schuiven met velden totdat de namen van de velden zo zijn als je ze wilt hebben in WordPress.

WP All Import maakt er dan Berichten (Posts) of Pagina’s (Pages) van. Door al deze in dezelfde categorie te stoppen kun je de collectie bij elkaar houden (of misschien juist opdelen in deelcollecties, bijvoorbeeld: schilderijen en beeldhouwwerken).

Even een technisch uitstapje: Groot voordeel is dat het dan gaat om standaard posts, niet de custom posts. Bij custom posts moet je de WP loop aanpassen om pagination te krijgen. Pagination zijn eigenlijk de pijltjes, de links naar de vorige en de volgende post. Met name bij ingewikkelde themes zoals Divi is dat echt alleen weg gelegd voor de echte PHP programmeurs onder ons. Extra puntje in het voordeel van WP All Import dus.

Waarom dan toch misschien CultureObject ?

Goede vraag ! WP All Import kan genoeg en CultureObject Musea nog net niet. Toch is deze plugin erg interessant.
Het is een OpenSource (lees gratis) plugin die waarschijnlijk breed gebruikt gaat worden bij veel musea.
Cultureobject maakt naast Berichten en Pagina’s een nieuwe WordPress menukeuze aan : “Objects”. Net iets eleganter als Berichten of Pagina’s.
De waarden van de velden (bijvoorbeeld Titel) worden opgeslagen in zogenaamde custom fields. Deze worden zichtbaar gemaakt op een single-object.php (enkel bericht = single post). Dit php file zit niet standaard in uw huidge theme. Maar je kunt hem wel maken. Kopieer eenvoudigweg single.php, plak hem en hernoem het als single-object.php en voila !

Maar nu komen de 2 grote nadelen: om bijvoorbeeld het Titel veld zichtbaar te maken moet je de php code die zo’n veld oproept plaatsen in het single-object.php. Daarna met CSS de zaak nog mooi vormgeven. Uitsluitend weggelegd voor de echte PHP en CSS tovenaars.
Op de site van CultureObject geeft men wel aan dat er een theme komt. Gebaseerd op Bootstrap. Mooi, maar je wilt het juist in je bestaande site inweven. Geen hele nieuwe bouwen omdat CultureObject alleen daar mooi zichtbaar wordt.
Ik heb ze al gemaild dat dit eigenlijk met shortcodes zou moeten, zodat je ze in ieder theme kunt plaatsen. De toekomst zal leren of hier gehoor aan gegeven wordt. Ondertussen is de samenwerking gestart. Ik heb een deel van een adlib export gestuurd (met afbeeldingen) van de minimale velden die in MovE beschreven worden.

Iets heel anders … Heel vervelend dat (tot nu toe) CultureObject niet de afbeelding meeneemt. Ook hier heb ik een mail over gestuurd en er is toegezegd dat dit in toekomstige versie wel gedaan wordt. Ik houd nog een slag om de arm of ik zelf niet in Adlib een verkeerd veld gebruikt heb.

En nu de grootste drempel.

2-velden-van-cultureobjectWP All Import en CultureObject nemen allebei de afbeeldingen 1-op-1 over.  Dat wil zeggen de link naar de afbeelding.

Geen van de 2 plaatst de afbeeldingen op de server van de site (voor ingewijden, niet via Media, niet in de folder wp-content/uploads). Daar is geen oplossing voor.
Wel een maniertje om het toch in WordPress zichtbaar te maken.
In de afbeelding hierboven zie je dat de link naar de afbeelding ../images/oooo1205.JPG  is. Laad nu VOOR dat je het importeert in WordPress eerst in OpenOffice Calc of Excel. Zoek de kolom met de afbeeldingen. Met de functie Zoek en Vervang maak je er dan een bruikbare link van…
Zoek op ../images/ en vervang het door http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-content/uploads/
Plaats vervolgens met een FTP programma alle afbeeldingen in de directory  wp-content/uploads/
Gebruik dan de volledige link http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-content/uploads/oooo1205.JPG om de afbeelding zichtbaar te maken in berichten (in het geval van WP All Import) of Object pagina (het single-object.php bestand)

Conclusie

Geen van beiden zijn perfect. Beiden kunnen echter een heel eind komen als je verstand van CSS en PHP hebt.
Ten tijde van dit schrijven heeft WP All Import een lichte voorsprong. Ik denk echter dat CultureObject veelbelovend is en zal dit blijven volgen, helpen ontwikkelen en testen. 1 Site draait op mijn testserver constant voor het testen van themes en plugins. Zodra er vorderingen zijn zal ik ze uitproberen en er weer een stukje aan wagen.