Static Wordpress file structure wordpress naar statische html website

Er is veel te doen om Headless WordPress. Dat wil zeggen dat de inhoud in WordPress staat, maar dat de pagina’s op een minder gecompliceerde manier worden weergegeven. Niet door WordPress. Sneller en veiliger. Maar is dat eenvoudig? En is het sneller?

Gatsby en Frontity
Er zijn diverse manieren/systemen om de inhoud van een WordPress site te laten zien.
Uiteraard WordPress + Theme.

Maar Gatsby en Frontity zijn ook kanshebbers. Zij displayen de inhoud van een WordPress site door middel van Javascript. Om precies te zijn React, een Javascript Library.

Niet leuk om toe te geven maar Gatsby was echt een brug te ver. Weliswaar had ik een werkende site maar het heeft veeeel te veel tijd gekost om op te zetten en was voor een niet-programmeur zoals ik ook moeilijk een ontwerp aan te maken.

Toen Frontity. Beter maar ook veel te veel moeite. Ik had een exacte kopie van een WordPress site, met demo content en Twenty Twentyone theme. Blijdschap alom totdat ik met GTMetrix de snelheid ging meten. Verschil ?? Bijna geen!! Op diverse dagen en diverse tijdstippen. Even snel!

WordPress website naar HTML
Wat als je nu de pagina die door WordPress deeltje voor deeltje uit de database haalt en de pagina moet opbouwen in een browser eens “voor bakt”? De code die WordPress maakt voor een pagina kopieren en maken tot een simpele HTML pagina?
Geen continu opvragen van gegevens uit de database (requests kosten tijd) maar gewoon 1 hapklare brok HTML.

Dat bleek minder pijnlijk. Het is uiteindelijk gelukt om een WordPress website helemaal om te zetten in HTML pagina’s. Volledig en 1 op 1 overgenomen van een WP website.
Ik had er niet veel vertrouwen in maar het werkt perfect! Ook “lastige” scripts die ik gebruikte om wat leuke effecten te krijgen werkten.
Het experiment is geslaagd.

Welke verbeteringen zijn er?
Theoretisch is de site veiliger omdat de database niet gehackt kan worden, want die is er niet. Ik ben het hier mee eens. MYSql databases blijven toch een geliefd doel voor hackers.

Snelheid
Hieronder zie je de scores in GTMetrix.
De bovenste is de WordPress site
De onderste is EXACT dezelfde site maar dan statische HTML.

Conclusie
Na wat heen-en-weer mailen met “geleerden” op dit gebied moet de conclusie zijn dat dit het maximale is wat er nu te bereiken valt. Niet veel snelheidswinst. De veiligheid zal beter zijn.
Tenzij er een speciale reden voor is zal ik dit niet inzetten. De test site blijft gewoon bestaan want ik verwacht hier in de toekomst toch nog weer eens op terug te komen. Ik blijf het volgen en testen…

schermafbeelding gtmetrix wordpress
schermafbeelding gtmetrix static html van wordpress