WEBWERKPLAATS

Wordpress en Divi specialist

vergelijking statische html en wordpress headless wordpress

Er is veel te doen om Headless WordPress. Dat wil zeggen dat de inhoud in WordPress staat, maar dat de pagina’s niet door WordPress gegenereerd worden. Dat wordt op een minder gecompliceerde, snellere manier weergegeven. Sneller en veiliger.

Gatsby en Frontity
Er zijn diverse manieren/systemen om de inhoud van een WordPress site te laten zien.
Uiteraard WordPress + Theme.

Maar Gatsby en Frontity zijn ook kanshebbers. Zij displayen de inhoud van een WordPress site door middel van Javascript. Om precies te zijn React, een Javascript Library.

Niet leuk om toe te geven maar Gatsby was echt een brug te ver voor mij. Weliswaar had ik een werkende site maar het heeft veeeel te veel tijd gekost om op te zetten en was voor een niet-programmeur zoals ik ook moeilijk een ontwerp aan te maken.

Toen Frontity. Veel beter maar ook veel te veel moeite. Ik had een exacte kopie van een WordPress site, met demo content en Twenty Twentyone theme. 
Blijdschap alom totdat ik met GTMetrix de snelheid ging meten. Verschil ?? Bijna geen!! Op diverse dagen en diverse tijdstippen. Even snel!

WordPress website naar HTML
Wat als je nu de pagina die door WordPress deeltje voor deeltje uit de database haalt en de pagina moet opbouwen in een browser eens “voor bakt”? De code die WordPress maakt voor een pagina kopieren en maken tot een simpele HTML pagina?
Geen continu opvragen van gegevens uit de database (requests kosten tijd) maar gewoon 1 hapklare brok HTML.

Dat bleek minder pijnlijk. Het is uiteindelijk gelukt om een WordPress website helemaal om te zetten in HTML pagina’s. Volledig en 1 op 1 overgenomen van een WP website. Ik had er niet veel vertrouwen in maar het werkt perfect! Ook “lastige” scripts die ik gebruikte om wat leuke effecten te krijgen werkten.

En nu de winst.
Theoretisch is de site veiliger omdat de database niet gehackt kan worden, want die is er niet. Ik ben het hier mee eens. MYSql databases blijven toch een geliefd doel voor hackers.

Snelheid
Hieronder zie je de scores in GTMetrix.
De rechter is de WordPress site
De linker is EXACT dezelfde site maar dan statische HTML.

Statisch C en WordPress B.

Deze vergelijkingstest in GTMetrix heb ik over diverse dagen op verschillende tijdstippen gedaan. Meestal komen de scores overeen. Nu moet wel opgemerkt worden dat de WP site gebaseerd is op Divi van Elegantthemes. Dat is al 1 van de snelste themes. Misschien dat er wel meer snelheidswinst te behalen valt als je een langzamer doorsnee theme hebt gebruikt.
Los van de veiligheid dus nog geen reden om massaal de WordPress om te zetten naar HTML behalve in specifieke gevallen.

vergelijking statische html en wordpress headless wordpress