wordpress-traag-als-een-slak

Via Facebook kreeg ik de vraag waarom een WordPress website trager werd, naarmate die ouder werd.
In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken en (mits mogelijk) hoe te verbeteren.

MySQL Database
Eerst even wat basics. Hoe een WordPress website is opgebouwd:
Een MySQL database bevat alle gegevens die nodig zijn om de website op te bouwen in een browser. Om hem te kunnen bekijken.
Zo’n database kun je het beste voorstellen als een gigantisch Excel worksheet, voor een groot deel gevuld met codes en andere, voor mensen, onleesbare brei.

phpmyadmin-wordpress-database

WordPress
Daar “om heen” ligt WordPress. Deze structureert, vertaalt en ordent de gegevens zodat wij, als gebruikers er wijs uit kunnen worden via nette menu’s.
Een gebruikers schil dus.

Hosting Server
Zowel WordPress als de MySQL database staan op servers. Grote computers die netjes gerangschikt op domeinnaam ALLE bestanden bevatten die samen een (WordPress) website vormen.

DataCenters
Servers zijn verzameld in datacenters. Je kent vast wel de afbeeldingen van rijen en rijen computers.

Internet verbinding
Alhoewel eigenlijk geen deel van een website maken we even de laatste etappe af die een site moet afleggen in de richting van de bezoeker.
De internet verbinding snelheid en de eigen computer. De snelheid van de internet verbinding is uiteraard ook belangrijk. Hoe goed de site ook is, hoe optimaal de server…. Als de inhoud van een site via een trage verbinding bekeken wordt, dat zul je dit merken.
Ook als een computer verouderd, zeg maar traag is, zal de snelheid van alle voorgaand besproken delen niet uit maken. 

Waarom wordt een website traag / trager?

Hiervoor moet je eigenlijk het hele rijtje van delen die hier boven staan uitgelegd bekijken.

De MySQL Database kan een belangrijke factor zijn. Gedurende de levensduur van een site zullen er wel eens plugins geïnstalleerd worden die later, om wat voor reden dan ook, verwijderd worden.
Helaas wist bijna geen enkele plugin als ze verwijderd worden de gegevens die zij in de database hebben aangebracht. De achterblijvende data wordt niet gebruikt maar draagt wel bij aan de grootte van de database.

Oplossing: Verwijder in PHPMyAdmin de overbodige tabellen. Wees hier heeeeeel voorzichtig mee. Je kunt een site hiermee ruïneren tot op het niveau dat je alleen nog maar volledig kunt herbouwen. Zonder grondige kennis van zaken en een goede backup niet aan beginnen.

Plugins
Plugins zijn prachtig! Er is er altijd wel 1 die ongeveer dat extra’s die je zoekt toevoegt aan een site. Maar behalve dat ze de database doen groeien kunnen enkelen ook een veiligheids risico zijn.

Oplossing: Verwijder alle overbodige plugins. Denk je ze nog eens nodig te hebben, maar nu even niet: Deactiveer ze.
In ieder geval is het een gouden regel dat je zo min mogelijk plugins gebruikt.
Nou ja, “gouden”. Platinum!!!!

Afbeeldingen
Naarmate een site groter wordt komen er meer plaatjes. Naarmate de tijd vordert zie ik ook dat de webmaster wat gemakzuchtiger wordt. Even snel een afbeelding uploaden. Zonder te optimaliseren. Een resultaat daarvan is dat een pagina ook zo’n enorme afbeelding moet binnen sleuren. Dat kost tijd.

Oplossing: ga voor iedere afbeelding in de Media Bibliotheek van jouw WordPress na of je echt het optimale gebruikt. De juiste maat en liefst JPG of SVG Een apart artikel over het optimaliseren en de juiste keuze bestandsformaat vind je hier.

De server
Dit is hetgeen me het meest verbaast. De website bouwer doet zijn uiterste best om een snelle site te bouwen, optimaliseert de plaatjes en vele, vele andere zaken. Tenslotte wil je dat de informatie snel aan de bezoeker getoond wordt. Als zij te lang moeten wachten zullen ze verveeld weg klikken van jouw site.
Ook belangrijk: Google rekent het ook mee als 1 van de faktoren in de zoekresultaten.

Maar de keuze van de hosting provider wordt niet bepaald op snelheid. Echt nederlands: de prijs is doorslag gevend. Naar snelheid wordt niet gekeken. Niet de klant  z’n fout hoor! Vrijwel geen enkele hosting provider toont zijn snelheid. Eigenlijk moet ieder hosting provider noemen dat het zoveel seconden duurt om 1 gigabyte te downloaden. Noem het maar maximaal kilometers per uur.
Neem van mij aan. Hoe goedkoper de hoster, hoe slechter over het algemeen de snelheid.

Daarom runt Webwerkplaats ook zijn eigen server. Ik doe er alles aan om een site snel te maken en wil het dan niet laten inzakken door een slechte server.


Caching

Eerst even kort… wat is caching? Caching is een tijdelijk geheugen. Bijvoorbeeld als je een website pagina opent en er staan 2 plaatjes in dan zullen die 2 plaatjes in een cache op jouw computer komen. Zo zijn de plaatjes al gedownload als je de pagina weer bekijkt. Dat scheelt aanzienlijk in snelheid.

Maar het kan geavanceerder.
Stel je leest een boek. Op pagina 23 staat een stukje tekst over de Mona Lisa. Er staat ook dat de afbeelding van de Mona Lisa staat op pagina 27.
Een geavanceerd cache programma laadt dan ook in de achtergrond vast pagina 27. Want het is zeer waarschijnlijk dat je ook pagina 27 gaat bekijken.

Na pagina 23 komt uiteraard pagina 24. Ook zeer waarschijnlijk dus dat die als volgende geopend wordt. Het slimme cache programma laadt ook die vast. Voordat je hem opvraagt. De inhoud staat dus al klaar als je het daadwerkelijk naar 24 of 27 gaat.

Slim vooruit kijken.

Caching kan op verschillende manieren aangebracht en beheerd worden. Welke bestanden worden gecachet, hoe lang? Een maand? Een jaar?

Het aanbrengen van cache kan op al op de server. Dan profiteren alle websites op die server daar van.
1 Die echt goed is voor WordPress servers is LiteSpeed.

Het kan ook met plugins. Er zijn er veel van. Ik heb geen voorkeur. Maar wel een goede raad. Kijk er naar wat ze kosten en neem er 1 die standaard al de beste keuzes heeft voor een WordPress site. Want als je alles zelf moet instellen is dat toch wel iets waar je verstand van moet hebben. Zo niet, geen winst, zelfs soms verlies aan snelheid.