Object-Recognition-Touch-Table-55-inch

Voor een project van een museum waar ik in participeer kwam ik in aanraking met de wondere wereld van digitale tafels. (maar dan met Windows OS) Zowel de hard- als de software. Hieronder een korte uitleg over deze schitterende mogelijkheden.

Digitale tafel hardware

Een digitale tafel kunt u het beste zien als een gigantische iPad. Maar deze kan meerdere aanraakpunten bijhouden. Meerdere gebruikers kunnen op het scherm slepen, vergroten, draaien enzovoort. Daarom worden ze ook wel multitouch tables genoemd. Ze kunnen plat liggen en rechtopstaand gebruikt worden. Als tafel of als whiteboard zeg maar….
Ze zijn er in 2 hoofduitvoeringen: als (simpel gezegd) plakplastic sheets en de aanraak gevoelige schermen. Deze op hun beurt zijn dan weer beschikbaar in diverse maten. Beelschermen van 32 inch tot zelfs 103 inch beelddiagonaal ! Of plaats enkele naast elkaar voor een videowall van ???

Verdere verschillen zitten in het aantal aanraakpunten dat tegelijkertijd ondersteund wordt en enkele tafels ondersteunen zelfs het herkennen van objecten die op de tafel geplaats worden !

De sheets worden vrijwel zonder uitzondering geleverd zonder PC. Puur het sheet en een aansluiting naar een PC. De meeste tafels draaien gewoon op Microsoft Windows, meestal versie 10.

Digitale Tafel software

Omdat het een Windows systeem betreft worden de mogelijkheden eindeloos. De meest voorkomende applicaties zijn fotoboeken waar de gebruiker (tegelijkertijd met anderen) mee kan stoeien. Als je dit concept iets uitbreidt heb je als snel een interactieve reuze brochure. Een andere mogelijkheid is om gewoon de website te laten zien. Er zijn speciale applicaties die plattegronden op een interactieve manier aan het publiek presenteren. Men kan dan een route bekijken voor beurzen, terreinen of gebouwen. Men noemt dit “wayfinding”.
Vaak zit hier Adobe Flash achter.
Enkele systemen vermelden dat er ook gedraaid kan worden met Android. Ik wilde dat wel even vermelden voor de volledigheid maar aangezien de meerderheid waarschijnlijk met Windows gaat draaien laat ik het verder buiten beschouwing.

Maar er kan veel meer !

Persoonlijk vind ik dat deze applicaties leuk zijn als novelty maar de mogelijkheden geen recht doen. Er kan veel meer ! Dat vind ik ook het mooie aan deze systemen. De fantasie bepaalt de grens van wat je hier mee kunt.

Neem nou die “sheets”. Plak die op een etalage ruit in een kleding zaak en je kunt hele leuke dingen doen. De klant staat buiten en kan toch een scherm IN de etalage bedienen. Lekker door in de kledingrekken snuffelen terwijl de winkel dicht zit. Los van de aantrekkingskracht die zo’n scherm heeft. Wil je opvallen als kledingzaak tussen een hele rij kledingzaken ? Hier is het antwoord.
Teveel fantasie ? Nee hoor, er zijn al interactieve passpiegels. In Japan zijn er al interactieve passpiegels die zelfs de maten bepalen. Je gaat er voor staan, de maat wordt bepaald en je kunt daarna diverse kledingstukken “aantrekken”.
Er zijn ook al etalage ruiten waar je voor gaat staan en 1 voor 1 verschijnen zonnebrillen op UW hoofd. Totdat je ja knikt en de bestelling direct door de webshop afgehandeld kan worden.

De Multitouch tafels

Porsche showroom informatie systeem
screenshot-automerk-verkoop-digitale-tafels-als-brochure-porsche

Stel je komt in een showroom van een luxe automerk en schuift aan tafel bij de verkoper.
Plots licht zijn tafel op en je kunt door de verschillende carrosserie modellen “swipen” en de keuze bepalen. Een kleurenwaaier verschijnt. Klik een kleur aan en UW auto verschijnt in die kleur. Toch rood mooier ? Klik er op rood en de auto op het beeld verandert in UW kleur. Beter !
Nu nog even op de tafel de keuze van de velgen en het hout en het leer …. Als u de auto samengesteld heeft naar uw wensen vergroot je de foto en kunt samen nog even overleggen. Vergroot en draai de foto en schuif hem richting uw vrouw voor goedkeuring. Is de keuze bepaald, dan kun je met 1 klik de order op beeld signeren en mailen als bestelling aan het bedrijf en als bevestiging aan de klant.
tijdslijn-digitale-tafels-multitouch-tables-automerk

Tijdslijn voor Museum op digitale tafel
digitale-tafels-tijdslijn-museum-1024x449

In de receptie ruimte van een staat een digitale tafel. Deze presenteert op een plattegrond de route die je kunt lopen. Per deelcollectie staan een aantal foto’s om alvast een impressie te geven. Deze kun je kiezen, vergroten, roteren, met 3 man tegelijk !
Op een tijdlijn (zie afbeelding hieronder) verschijnen de onderwerpen op volgorde, Je swipet verder naar links, verder terug in de tijd totdat je bij 1910 bent en de foto van Clement van Maasdijk verschijnt. Interessant! Klik op zijn foto en alle voorwerpen, filmpjes, documenten in het museum die met hem te maken hebben komen tevoorschijn.
Zo, nu het museum in. In de 2e zaal zie je een voorwerp waar je meer van wilt weten. Nummer onthouden en opzoeken op de tafel. Daar verschijnt de achtergrond informatie over een object in de vorm van foto’s, documenten, geluidfragmenten of filmpjes.
Teveel fantasie ? Nee hoor, zowel de Porsche, Lotus als het Museum zijn werkende programma’s die ik hier als test gemaakt heb.

Restaurant

Zo, de tour zit er op ! Neem plaats in het restaurant en bestel een koffie op de interface die oplicht als u aanschuift. U stelt zelf uw high tea of pizza samen met het letterlijk en figuurlijke menu. Klik op tomaat en je ziet de kale pizzabodem bedekt worden met de tomatensaus. Klik op het plakje salami dat zichtbaar is en daarna op de afbeelding kaas. Tevreden ? 1 Klik en uw bestelling is al in de keuken aanbeland.
Teveel fantasie ? Nee hoor, zoals je ziet draait dit systeem al bij Pizzahut 
pizza_hut_table
(foto: bron Pizzahut)