wat zijn google-web-stories-uitleg-wordpress

Kan Google Webstories de vindbaarheid verbeteren?

Er wordt algemeen aangenomen dat de vindbaarheid gaat verbeteren voor gebruikers die Google gebruiken op telefoons.

Google heeft een gratis plugin uitgebracht om Webstories in een WordPress site te maken. Weliswaar in beta maar je kunt er al mee werken. Wat levert dat eigenlijk op aan voor- en nadelen ?

Eerst wat uitleg. Webstories zijn korte rijk geillustreeerde en geanimeerde verhaaltjes die bestaan uit meerdere pagina’s. Volledig gericht op mobiele gebruikers. Aantrekkelijke hapklare, korte brokken inhoud. Hier onder zie je een voorbeeld van 1 webstory

google-webstory-voorbeeld-wordpress

Hierboven een voorbeeld van hoe een web story er uit kan zien. Eerst even wat je hier ziet: 2 pagina’s van een reeks van 4 die 1 web story zijn. Dat het er 4 zijn kun je zien aan de platte balkjes onder de afbeeldingen. De gebruiker zal naar links en rechts kunnen swipen om de verschillende pagina’s te doorlopen.

Hieronder een voorbeeld hoe het er op een telefoon uit zal zien

mockup iphone met web story

De applicatie en de plugin zijn nog steeds in beta. Tot eind van de zomer zegt Google. Dan worden er ook animaties mogelijk. Je kunt nu al wel een video of geanimeerde GIF als achtergrond gebruiken.

Voordelen

Het grootste voordeel is dat je nu jouw mobiele gebruikers kunt voorzien van pasklare en heel aantrekkelijke inhoud. Ik was ten tijde van dit schrijven meer geïnteresseerd in de technische kant van het verhaal. Mijn voorbeeld is daardoor maar simpel maar het kan echt heel mooi.

Het 2e voordeel: Ook Google wordt daar enthousiast van. Deze webstories zullen heel goed vindbaar zijn in Google Images, Discover en de Google app.
(hoe de gebruiker dat dan ziet, laat het plaatje helemaal boven aan dit artikel zien.)

Regels: (bron: google)

Volledig: Maak een webstory snel te begrijpen.
1 Link: Webstories mogen 1 link bevatten. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor uitgebreidere informatie over dat onderwerp op jouw eigen site of affiliate links.
Lengte: Tussen de 5-30 pagina’s, ideaal is 10-20 pagina’s.
Titel lengte: Gebruik korte titels. Aanbevolen wordt maximaal 40 karakters.
Tekst: Hou het ook hier kort: Aanbeveling van Google is minder dan 200 karakters.
Onderwerp: Probeer 1 pagina te gebruiken voor 1 onderwerp.
Video: Als je video’s in Web Stories gebruikt dan raadt Google aan dat onder de 15 seconden per pagina te houden. Geef ook altijd een caption mee.
Verticaal: Gebruik verticale video’s en achtergronden
Letter Grootte: font size 24 of meer

Conclusie: een uitstekende, aantrekkelijke manier om mobiele gebruikers te benaderen. Of webstories ook geschikt zijn voor tutorials (zoals mijn artikeltjes) dat betwijfel ik maar dan zet je een webstory op, die eigenlijk een soort inleiding is (een lokkertje voor mobiele gebruikers) en een knop onder aan: “Ga naar het volledige artikel”.
Ik zeg DOEN! Waar het aan jezelf is om te wachten tot Webstories uit de beta fase is.

Is dat wat voor uw site ? Neem contact op