reserverings-boeken boeking script-phpjabbers-in-wordpress B B huisjes verhuur

Bij toeval vond ik een erg fraai script van PHPJabbers voor het reserveren / boeken voor kamers, B&B’s, hotels of een vakantiehuis (of vakantiehuizen).
Helaas hebben zij geen plugin voor WordPress dus ik heb het aangeschaft om te zien of dat script (en omdat ze allemaal dezelfde opbouw hebben) of anderen kan laten werken in WordPress.

Laat ik eerst kort samenvatten: ja, het wil. Het vergt meer kennis en inspanning als een plugin laden, maar overzichtelijk te doen. Eigenlijk bestaat het uit 2 delen: de scripts op jouw domein zetten en een kort scriptje wat je IN de WordPress pagina plaatst om het te laten zien.
Aangezien alle scripts van PHPJabbers zo opgebouwd zijn zou het me zeer verbazen als dat ook niet kon met de andere scripts.

De scripts installeren

Maak een directory aan binnen jouw domein, bijvoorbeeld www.voorbeeld.nl/script en laad daar de script in. Start dan het installatie programma op met www.voorbeeld.nl/script/. Na het invullen van de licentie code kun je beginnen met het inrichten. Het ingeven van prijzen, seizoenen enzovoort.
Even een opmerking. Iets dat me nog niet eerder gebeurd is: ik moest mijn FTP programma Filezilla echt handmatig installen op “binary”. Niet “auto”. Vreemd maar je moet het even weten.

(op details van de inrichting gaan we zo verder, maar eerst even de installatie afmaken)

In WordPress zichtbaar maken

2- code kopieren om in wordpress te plaatsen

Als je klikt op “Install & Preview” dan opent dit scherm. Onderin (blauw geselecteerd) zie je de code die in de WordPress website, de pagina, moet komen te staan.

In Divi is dat simpel. Je kiest gewoon voor een code module en plakt daar alles in. Klaar ! Zichtbaar voor de gebruiker.

Bij andere themes zou je een speciale layout moeten aanmaken. Eigenlijk dus de code waar een pagina uit bestaat openen met een editor en dit script er zelf in plakken.
Als je Gutenberg gebruikt, dan zul je de code er niet in kunnen plakken zodat het ook uitgevoerd wordt. Gutenberg levert slechts de mogelijkheid om code te laten zien. Nicht gut.

Het inrichten

Laat ik beginnen met waarom dit script van PHPJabbers nu beter is dan vele anderen.

 

  • Je kunt een jaar verdelen in seizoenen en of vakanties, ieder met hun eigen prijs. Slechts zwaar betaalde plugins voor WordPress kunnen dat.
  • Dit script kan wel omgaan met reserveringen met een aankomst en vertrek dag. Als er een reservering staat tot vrijdag dan is de helft van de dag geblokkeerd. De volgende gast kan dus het weekend reserveren vanaf vrijdag 12:00. De meeste scripts kunnen dat niet. Vertrekt een gast op vrijdag, dan is de hele vrijdag geblokkeerd.
  • Je kunt Extra’s toevoegen aan een boeking zoals linnenpakketten of een kano of een brunch. Zo haal je meer uit 1 boeking. Upsell in marketing termen.
  • Het maximaal aantal personen per verhuurbare unit kun je instellen. Huisje gaan maximaal 4 personen in? Dan stel je dat als limiet. Het klinkt vreemd maar er zijn plugins die dat niet kunnen.
  • Je zou kunnen laten afrekenen via dit systeem, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen beschikbaarheid te laten zien.
  • Het systeem kan bereken op “per nacht” basis of “per dag”. Klinkt miniem maar maakt het systeem voor veel meer soorten verhuur geschikt. Bijvoorbeeld een kano huur je per dag. Een huisje per nacht. Dit had ik nog niet eerder gezien in andere reserverings plugins.
  • De boekings formulieren, de kleuren, de lettertypen, de bevestigingsmail kun je tot in de kleinste details vormgeven. De controle hierover is vele malen gedetailleerder dan andere plugins.

Goed, verder met de inrichting:

Het volgende denkbeeldige B&B opgezet:

Default (Standaard prijs) is 80 euro. Geen begin en eind datum. Alles wat niet valt onder gedefinieerde vakanties (zoals hieronder) wordt dus 80 euro, in dit voorbeeld per nacht.
Kerstvakantie 2020 van 19-12-2020 tot 01-03-2020. Prijs 90 euro per nacht
Voorjaarsvakantie 06-02-2021 tot 28-02-2021. Prijs 85 euro per nacht
Meivakantie 01-05-2021 tot 09-05-2021. Prijs per nacht 90 euro
Zomervakantie 2021 alle regio’s van 03-07-2021 tot 05-09-2021. Prijs 90 euro
Herfstvakantie 16-10-2021 tot 31-10-2021. Prijs 90 euro
Kerstvakantie can 25-12-2021 tot 09-01-2022. Prijs 95 euro.

Extra: Linnen Pakket (2 handdoeken en 2 badlakens) per nacht. Ieder dag schoon pakket. Dus hetzelfde aantal keren als overnachtingen.

Coupon code VK001, kun je opgeven per verhuurbare eenheid. In procenten of bedrag. Je kunt verder nog de begin en einddatum van zo’n coupon zetten. Bijvoorbeeld een aanbieding alleen geldig bij boekingen in de maand mei.

Vertaling
Dit is wel bitter zoet. Het schakelen tussen vertalingen is in het script perfect gedaan. Netjes vlaggetjes voor de taalkeuze.
Maar ik had geen nederlandse vertaling. Dus moet je het vertalen. IN het admin programma of (dat leek me makkelijker) alles exporteren, in Excel vertalen en dan weer importeren. Maar dat zijn 1272 regels! En dan heb ik de boekings bevestiging, de faktuur enzo nog niet eens af.
Veel werk maar het vordert.

Conclusie: stappen we even over het vele werk voor de vertaling heen, dan is dit script erg goed. Aan alle vormen van verhuur is gedacht. Uitzonderlijk goed over nagedacht.
Een verzorgd admin deel. Zeer goed.
De prijs is 36 euro. Nette prijs voor wat je krijgt.

Bij elkaar: Geen 7. Daarvoor is de plugin maar ook de support te goed.
Een 8!! En dat zou een 9 kunnen zijn als het een kant-en-klare WordPress plugin was.
We zijn trouwens geen affiliate van PHPJabbers. Webwerkplaats heeft geen enkel financieel belang in PHPJabbers.

Wil je weten of dit script ook past bij iets wat jij verhuurt ? Of wil je hulp bij het integreren van scripts in jouw website? Drop me dan even een mail.

seizoenen en vakanties