WEBWERKPLAATS

Wordpress en Divi specialist

cultureobject-adlib in wordpress voor musea museum

Eerder schreef ik al over Adlib en WordPress. Voor degenen die dit gemist hebben, kijk hier, of lees even de volgende achtergond: Veel kleinere en grotere musea gebruiken WordPress. Veel musea maar ook bibliotheken of diverse archieven gebruiken Adlib.
Simpelweg omdat WordPress in veel musea in gebruik is en omdat het wereldwijd het meest gebruikte CMS is, bestaat er veel belangstelling om de collectie of het archief weer te geven IN de bestaande WordPress site.

Nu is het tijd om naar de feiten te kijken.
Er bestaat geen plugin die direct koppelt aan uw lokale Adlib, noch aan de Adlib Internet server.
Hoe krijgen we dan toch de collectie uit Adlib, naar WordPress?

Eerst 1 die eigenlijk niet in dit rijtje thuis hoort: Adlib Internet Server. Deze is weliswaar perfekt om de collectie/archief op internet zichtbaar EN bereikbaar te maken maar het heeft niks met WordPress te doen en er hang een prijskaartje aan. Axiell (of hun website) kan u alles uitleggen over deze zeer bruikbare extensie op Adlib dus ik ga dit niet nog een keer doen.

De 2e is een CSV import plugin.

De 3e is een gespecialiseerde plugin: Culture Object.

CSV Import:

Er zijn standaard, gratis plugins die een CVS bestand kunnen importeren in WordPress. Een kleine greep uit de vele soorten:
WP Ultimate CSV Importer
CSV Importer
Really Simple CSV Importer
WP All Import
Supra CSV
CSV 2 Post

Hoe maak je een keuze tussen die CSV Plugins?

Kijk op de WordPress download pagina’s naar het aantal installaties en het aantal sterren (waardering) van gebruikers.
Kijk of de plugin recent nog ge-update is, of er nu nog support op geleverd wordt
Dan wat andere belangrijke zaken die de keuze bepalen: Hoe is de interface, kun je zelf de import beinvloeden (en die nadien opslaan) Ik zelf zou het ook fijner vinden als hiervoor een aparte database wordt aangemaakt. Niet dezelfde als de WordPress site.
Een andere belangrijke is of er een voorbeeld van een CSV bestand bij zit. Dan weet je de namen van de kolommen en scheelt veel tijd.

CultureObject

Deze plugin heb ik ook al eens eerder beschreven. Ondertussen is men al bij versie 3.0. Maar nog steeds geen import van afbeeldingen. Dat wordt in 4.0 beloofd en ik ga daar op wachten. Zonder afbeeldingen is eigenlijk een import nutteloos. Zoals in mijn vorige artikel ook al beschreven … daar is een oplossing voor maar dat vergt wel goede kennis van WordPress, CSV (lees: Excel of ander spreadsheet programma)
Dan kan het wel maar het proces is dus handmatig, niet real-time een 1-op-1 weergave van de inhoud van Adlib. Ook moet je iedere keer weer het bestand en de plugin voorbereiden voor de juiste import. Lichtelijk vermoeiend maar het kan wel!

Zo! En nu CultureObject 3.0 in de praktijk.
Via de WordPress site krijg je versie 3.0. Deze werkt niet. Ga naar Github en haal daar de versie Version 3.0.0-beta.2
Als je die naar de site hebt ge-upload en geactiveerd verschijnt de boodschap: oudere versie, wil je updaten ? NEE is het enige juiste antwoord. 3.0 werkt niet. de beta-2 wel.
Direct na het activeren van de plugin zie je in de linker kolom een extra keuze: 

Eerst de afbeeldingen, met de naam die door Adlib is gegeven in de directory /uploads van de site.